Mediation is voor bijna iedereen wel weggelegd. Je kunt namelijk voor verschillende zaken geholpen worden en dat is natuurlijk erg fijn. Het kan wel lastig zijn om te weten wat er precies allemaal onder valt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de verschillende soorten mediation.
Familie mediation Er is geen enkele familie dat niet wel eens ruzie maakt, maar soms loopt dat een beetje uit de hand en heb je een mediator nodig. Ook wel een bemiddelaar genoemd. Vaak worden wrijvingen tussen familieleden nog redelijk snel en gemakkelijk opgelost, maar het kan ook de andere kant op gaan. Om te voorkomen dat het niet meer uit te praten valt en de familie uiteenvalt, kan het verstandig zijn om een mediator die hier specifiek op gespecialiseerd is in te schakelen en zo het conflict op te lossen.
Bedrijven mediation Op de werkvloer is het een beetje hetzelfde verhaal. Ook hier ontstaan meningsverschillen die zonder al te veel moeite opgelost kunnen worden, maar een mediator kan hier ook een rol in spelen. Een advocaat is vaak nog te duur en daarom kan een bemiddelaar de betere keuze zijn. De mediation vindt plaats binnen een bedrijf (als er verschillende afdelingen betrokken zijn) of tussen organisaties.
Echtscheidingsmediation Gaan jij en je partner scheiden, dan zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. De emoties lopen vaak hoog op, waardoor het lastig kan zijn om nog goed met elkaar te communiceren en duidelijke afspraken met elkaar te maken over vanalles en nog wat. Tijdens echtscheidingsmediation wordt er aandacht besteed aan beide partijen. Hierdoor wordt er eerlijk gekeken naar beide belangen en zeker ook al er kinderen bij betrokken zijn. Lees meer via: www.buitengewoonmediation.nl.
Onderwijs mediation Je hoort er niet zo vaak iets over, maar in het onderwijs kan dit ook nodig zijn. Mediation in het onderwijs kan worden toegepast om de onderlinge samenwerking tussen de collega’s te verbeteren, teamconflicten bespreekbaar te maken of om problemen met ouders op te lossen. Soms is het namelijk lastig om een gesprek aan te gaa met de ouder van een kind en de docent kan hier dan hulp bij krijgen. Het haalt een hele grote spanning en druk van je schouders en daarom is deze vorm van mediation ook zo belangrijk. Eigenlijk is dit bij allemaal wel een beetje het geval.
Algemene mediation Het kan ook zo zijn dat je helemaal geen vorm van relatie hebt met de persoon waarmee je een conflict hebt. In dat geval spreek je van algemene mediation. Eigenlijk worden hier een ongeveer wel precies dezelfde stappen gevolgd en wordt je dus op deze manier ook geholpen.
Er zijn nog zeker wel een paar andere vormen van mediation, maar deze zijn voornamelijk degene die het meeste worden gebruikt of nodig zijn. Wellicht heb je er wel zelf wat aan of ben je simpelweg een stukje wijzer geworden.
|