Je overweegt om een eigen website te laten maken, maar je wilt eerst een duidelijk beeld krijgen van wat hiervoor nodig is en welke kosten ermee gemoeid zijn. We hebben een handige checklist samengesteld om je te helpen de juiste beslissing te nemen.

Stap 1: Vaststellen van het doel

Voordat je begint met het maken van je eigen website, is het slim om eerst goed na te denken over wat je precies wilt bereiken met deze website. Met andere woorden, welke doelen wil je met je website behalen?

Dit kan variëren, bijvoorbeeld meer offerteaanvragen ontvangen, je bedrijf beter vindbaar maken voor mensen, of simpelweg meer producten verkopen.

Wanneer je deze doelen duidelijk voor ogen hebt, kan je hier al in een vroeg stadium rekening mee houden tijdens het ontwerpen van de website. Op deze manier kunnen verschillende elementen van de website op elkaar worden afgestemd om je gewenste doelstellingen te realiseren.

Stap 2: Kies een domeinnaam

Elke website moet een unieke domeinnaam hebben. Zonder een domeinnaam kunnen mensen je website simpelweg niet vinden. Een domeinnaam is het webadres waarop je website te bereiken is.

Enkele voorbeelden van domeinnamen zijn bijvoorbeeld www.eigenwebsitemaken.nl of www.bedrijfsnaam.com. 

Stap 3: Hosting provider

Nadat je een geschikte domeinnaam hebt gekozen, is het tijd om te beslissen over welke hosting provider je gaat kiezen. 

In feite koop je een stukje ruimte op het internet om online aanwezig te zijn. Het selecteren van een betrouwbare hosting provider is dus erg belangrijk. Het is goed om te informeren naar de uptime van een hosting provider.

Uptime verwijst naar de tijd dat de server (en dus ook jouw website) beschikbaar zal zijn. Bij veel hosting providers is dit 99.90% of hoger maar het is altijd goed om hier even over te informeren.

Bekijk hier een overzicht van de beste website hosting providers.

Stap 4: Ontwerp en Content Management Systeem (CMS)
Het websiteontwerp, soms ook aangeduid als de visuele vormgeving, bepaalt het uiterlijk en de uitstraling van jouw website. Gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeuren of de huisstijl van jouw bedrijf wordt een op maat gemaakt websiteontwerp gecreëerd.

Dit ontwerp biedt een concreet beeld van hoe jouw website er uiteindelijk uit zal zien. In samenwerking met een webdesigner kun je jouw specifieke wensen bespreken. Eventuele visuele aanpassingen kunnen gedurende het ontwerpproces worden doorgevoerd.

Naast het ontwerp is in de meeste gevallen ook een Content Management Systeem (CMS) vereist. Dit is het controlepaneel van jouw website. Met een CMS kun je vrijwel alle aspecten van je website aanpassen en beheren.

Je kunt kiezen voor WordPress als CMS maar Drupal en Joomla als CMS. 

Mocht je liever gebruik maken van een website builder en ben je zelf liever zo min mogelijk bezig in de code en ook met de hosting van je website dan kun je voor een website builder kiezen. Er is ook een overzicht van de beste website makers (builders) gemaakt om de keuze wat eenvoudiger te maken voor je.

Stap 5: Logo

Een eigen website vereist vanzelfsprekend ook een eigen logo. Het logo is een van de allereerste elementen die jouw potentiële bezoekers zullen waarnemen. Het is dus van groot belang om een uniek en professioneel logo te laten ontwerpen.

Een goed doordacht logo, dat nauwkeurig is afgestemd op jouw doelgroep of bedrijfsdoelstelling, kan een specifieke emotie oproepen. Het fungeert als het ware als het visitekaartje van jouw onderneming, vergelijkbaar met jouw website.

Stap 6: Teksten en Inhoud

Een website kan niet leeg blijven; deze moet worden voorzien van inhoud. Onder inhoud verstaan we voornamelijk tekst, afbeeldingen en mogelijk zelfs een bedrijfsvideo.

Hoogwaardige inhoud is van cruciaal belang, niet alleen voor de gebruikerservaring maar ook voor zoekmachines zoals Google. Als jouw website is voorzien van ‘noodzakelijke en waardevolle inhoud’ voor bezoekers, zal dit leiden tot een betere positie in de zoekresultaten.

Stap 7: Afbeeldingen

Afbeeldingen voegen een extra dimensie toe aan elke website. Afbeeldingen moeten de emoties van bezoekers aanspreken en hen aanzetten tot actie.

Het oude gezegde ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’ geldt ook voor websites. Een foto met bijvoorbeeld vrolijke mensen kan het gevoel oproepen dat mensen gelukkig worden van een product of dienst. Kortom, afbeeldingen zijn van onschatbare waarde voor elke website.