Om te voorkomen dat jouw kids alleen maar naar een scherm zitten kijken is het belangrijk om hen spelenderwijs een beetje uit te dagen. Maar welk speelgoed is hier eigenlijk geschikt voor. We verklappen alvast, bijna al het speelgoed zorgt voor een leerelement bij jouw kindje. Of het nu het haar borstelen van de pop is of het botsen met de autootjes, dat maak niet uit. Daarnaast is het belangrijk om verschillende soorten leerpunten te onderscheiden. Zoals kennis en sociale vaardigheden. We hebben het verschil voor je uitgelegd aan de hand van twee bekende scenario’s.

Autokleed

Een autokleed is ideaal omdat het qua leeftijd een vrij lange periode leuk blijft. Voor kinderen vanaf amper twee jaar tot zeker het einde van de basisschool. Ondanks nieuwe fases biedt dit speelkleed steeds weer nieuwe scenario’s en is het een bron voor de fantasie van een kind. Hiervoor zijn zowel speelkleden van fictieve of bekende steden, maar het kan natuurlijk ook gewoon een racecircuit zijn op speelkleed Zandvoort.

 

Het leerelement is daarom breed inzetbaar. Denk enerzijds aan het kennismaken met verkeersregels. Zoals stoppen voor een zebrapad of bij de haaientanden. Maar ook het toevoegen van autootjes en verkeersborden brengt hier een groot leereffect met zich mee. Het ene moment zit je kindje nog vanaf de achterbank in de auto met jou mee te kijken naar de verkeersborden en het andere moment past hij de geleerde stof al toe op zijn eigen speelkleed. Dit helpt onder andere in een latere fase ook weer om bewust aan het verkeer deel te nemen. 

Theekransje

Het opvallende is dat hier het leerelement vaak onderschat wordt. Terwijl een theekransje met knuffels of met poppen een zeer sociaal gebeuren is. Het maken van een conversatie en ook het bedienen of inschenken voor een ander. Vaak ontstaat de fantasie voor dit soort activiteiten simpelweg doordat er bezoek over de vloer is geweest. En ook die mensen werden bediend met een kopje koffie en thee waarna er een gezellig gesprek gestart werd. Kinderen zijn echt copy cats. Ze doen je gezellig na. Dus laat hen die theekrans lekker vaak organiseren en zie hoe de sociale skills zich in razend tempo ontwikkelen. Betrek de kinderen vervolgens ook bij echt bezoek, ook als het alleen maar volwassenen zijn. Laat kinderen zich voorstellen als ze dat willen of vraag of ze een kopje thee voor de gasten komen brengen. Deze betrokkenheid geeft het verantwoordelijkheidsgevoel van de kinderen echt een boost.